Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Λαογραφικό Μουσείο Παγώνδα Συλλόγου "ΟΜΟΝΟΙΑ" Δ-Δ Παγώνδα


Ο Σύλλογος ασχολείται με την παράδοση αμέσως μετά την ίδρυσή του (6-1-1976), με το χορό, τη μουσική, τις λαογραφικές εκθέσεις, τον Καραγκιόζη. Έτσι συνδιοργανώνει με το Κέντρο Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΕΤΕ) Σάμου λαογραφική έκθεση στο χώρο του Σχολείου στο Μαλαγάρι, και στα πλαίσια του « Έτους Λαογραφικής Παράδοσης» του Υπουργείου Παιδείας το 1980. 
 Αυτή ήταν και η αφορμή, ώστε να αποφασίσει τη συλλογή αντικειμένων για τη δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου στον Παγώνδα. 
  
Το Λαογραφικό Μουσείο 1984-1993
Το 1984 λοιπόν εγκαινιάζεται το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου στον Παγώνδα σε δύο αίθουσες του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου. 
 Είναι το πρώτο πάνω στη Σάμο, το οποίο λειτουργεί μέχρι και το 1993 οπότε αρχίζει η ανακαίνιση του κτιρίου. 
 Το Λαογραφικό Μουσείο είναι στολισμένο σε δύο μεγάλες αίθουσες. 
 Μια αίθουσα με όλες τις γωνιές ενός παραδοσιακού σπιτιού. Τη ζεστή γωνιά του τζακιού με το σοφρά , την κουζίνα , την κρεβατοκάμαρα, την τραπεζαρία, το σαλόνι με όλα τα αντικείμενα, τα έπιπλα και τα υφαντά υφάσματα. 
 Μια ακόμα αίθουσα που περιελάμβανε, όλα τα εργαλεία και τα αντικείμενα ενός «κατωγιού» όπως τον αργαλειό, τα είδη αποθήκευσης υγρών και στερεών προϊόντων, τα εργαλεία καλλιέργειας και συγκομιδής προϊόντων Ακόμη σ’ αυτή την αίθουσα εκτίθεντο και εργαλεία επαγγελμάτων, που εξελίχτηκαν αργότερα σε μηχανήματα. 
 Το Λαογραφικό Μουσείο έγινε Πανελλαδικά γνωστό με δύο εκπομπές στην ΕΡΤ2 από τον Νέστορα Μάτσα, σε συνδυασμό με θεατρικές παραστάσεις παραδοσιακών Σαμιώτικων παραμυθιών και παιχνιδιών από τα παιδιά του Παγώνδα. 
 Καταγράφτηκε στους επίσημους καταλόγους του Υπουργείου Πολιτισμού, σε τουριστικούς οδηγούς για τη Σάμο. 
 Έγινε χώρος λαογραφικών εκδηλώσεων του Συλλόγου, αλλά και σε συνδιοργάνωση με άλλους φορείς. 
 Η ίδρυσή του συνέβαλε καθοριστικά στον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου, την μετέπειτα ένταξή του σε πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του.
 Το Λαογραφικό Μουσείο το 2008 
   Το 2006 με τη στήριξη του Δήμου και μέσα από ένα πρόγραμμα γίνεται κατορθωτή η διαμόρφωση του ανακαινισμένου χώρου, ο οποίος έχει περιορισθεί, και γίνονται οι βασικές χρωματουργικές εργασίες. Συγχρόνως μεταφέρονται για άλλη μια φορά τα πράγματα του Λαογραφικού, για ν΄ αρχίσει η δύσκολη συντήρησή τους και το ξεκίνημα της προσπάθειας επαναστολισμού του τον Οκτώβρη του 2007. 
 Μετά από πέντε μήνες επίπονης δουλειάς των μελών του Συλλόγου, αλλά και πολλών εξόδων το Λαογραφικό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στους επισκέπτες στις 23 Μαρτίου 2008 πιο πλούσιο και πιο όμορφο στο νέο διαμορφωμένο χώρο. 
 Το Λαογραφικό Μουσείο σήμερα αποτελείται από πέντε ξεχωριστές αίθουσες. 
Την κρεβατοκάμαρα, τη σαλοτραπεζαρία , την κουζίνα και φυσικά με όλα εκείνα τα αναγκαία αντικείμενα και στολίδια ενός παραδοσιακού σπιτιού. Διαθέτει μία αίθουσα αργαλειού με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα υφαντικής και έκθεση υφαντών. 
Ακόμη μία αίθουσα που παρουσιάζει το παραδοσιακό «Κατώι»με όλα τα αντικείμενα για τις εργασίες της νοικοκυράς και όλα τα εργαλεία του νοικοκύρη.
Η αίθουσα είναι συγχρόνως και έκθεση εργαλείων επαγγελμάτων, που έδωσαν τη θέση τους στις μηχανές, όπως και ασχολιών του χωριού που έχουν σταματήσει σήμερα. 

Το Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί την τουριστική περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβρη,

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10πμ -1μμ. Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή 5.30μμ- 8.30μμ. Τηλ Επικοινωνίας 6979542918, 6973910299