Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

«ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ ΠΑΓΩΝΔΑ» Η πρώτη παιδική εφημερίδα στη Σάμο

Ο Σύλλογος «ΟΜΟΝΟΙΑ» ασχολήθηκε πολύ με τα παιδιά και τους νέους. Δούλεψε μαζί τους το θέατρο και ανέβασε μέχρι σήμερα 52 θεατρικά με θέματα για τον Πατέρα, την παράδοση, τις ντόπιες ασχολίες , αλλά και γενικού περιεχομένου στην καθιερωμένη από το 1977 μεγάλη εκδήλωση «Γιορτή του Πατέρα»
  Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάστηκαν σε ολόκληρη τη Σάμο με τη βοήθεια της ΝΕΛΕ στην αρχή, των συλλόγων και των Δήμων μετά την κατάργησή της κατ΄ αρχάς και την μετεξέλιξή της αργότερα της. 
 Ο Σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη των παιδιών για ένα χώρο για παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση και έκφραση. Το Δ.Σ. με τα μέλη μαζί και με τα ίδια τα παιδιά καθαρίζουν το Υπόγειο του Σχολείου, ένα χώρο γεμάτο χώματα και άχρηστα υλικά. 
 Ασπρίζουν και διακοσμούν τους άχαρους τοίχους και δημιουργούν ένα ζωντανό και ελκυστικό χώρο για τα παιδιά. Της δίνουν το όνομα «Παιδική Φωλιά» Παγώνδα , η οποία διοικείται από μια Επιτροπή των παιδιών και τη στήριξη του Συλλόγου. 
 Η «Παιδική φωλιά» εξοπλίζεται με παιχνίδια, τηλεόραση, μαγνητόφωνο, βιβλιοθήκη , πινγκ- πονγκ από το Σύλλογο, με τη βοήθεια της Κοινότητας και του Παγωνδιώτικου Συλλόγου Αθήνας .
 Τα εγκαίνιά της γίνονται στις αρχές του 1983 και λειτουργεί κάθε απόγευμα με την διακριτική ευθύνη ενός μέλους του Συλλόγου. Παράλληλα με δωρεά από φίλη του Συλλόγου αποκτάει η αυλή του Σχολείου την πρώτη Παιδική Χαρά σε χωριό της Σάμου, κι έτσι τα παιδιά έχουν ένα ωραίο χώρο για παιχνίδι.
 Μέσα από εκείνη τη «Φωλιά» , το 1984 ξεπηδάει η πρώτη παιδική εφημερίδα στη Σάμο η «Παιδική Φωλιά Παγώνδα». 
 Είναι χειρόγραφη και φωτοτυπείται στην Κοινότητα. Γράφουν τα παιδιά του Παγώνδα και Ηραίου από τεσσάρων (4) χρονών μέχρι δεκαπέντε (15) .   Καταγράφει τις ειδήσεις του χωριού, του Σχολείου, αλλά και τους προβληματισμούς και τα όνειρα των παιδιών όπως και τις διεκδικήσεις. Κυκλοφορεί στο χωριό, πηγαίνει στις υπηρεσίες του Νομού, στη Βουλή, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα Υπουργεία και σε Παγωνδιώτες που βρίσκονται έξω από τον Παγώνδα και τη Σάμο. 
 Προβάλλει αιτήματα των παιδιών που έχουν σχέση με το σχολείο, τον αθλητισμό, τη μόρφωση, το παιχνίδι. 
 Ως επιτεύγματα εκείνης της Παιδικής Φωλιάς και της δράσης της μπορούν να αναφερθούν: η κατασκευή μπάσκετ στο σχολείο του Ηραίου, ο εμπλουτισμός με παιχνίδια και βιβλία από τη Νομαρχία και την Κοινότητα . Η στήριξη του Υπουργείου Νέας Γενιάς . Η απόκρουση της σκέψης της Κοινότητας να καταργήσει την αίθουσά τους για να γίνει ιατρείο. 
  Μεγάλα γεγονότα για τους μικρούς δημοσιογράφους, οι επισκέψεις του Νομάρχη κ. Πανταζή και της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.  
 Μεγάλη η συμβολή της «Παιδικής Φωλιάς» στην προσπάθεια του Συλλόγου να χαρακτηριστεί το κτίριο του Σχολείου διατηρητέο, να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο. 
 Την ευθύνη της έκδοσης είχαν από το Δ.Σ η πρόεδρος Αγγελική Δεμερτζή και η Αλκμήνη Αξιώτου, με την στήριξη βέβαια όλων των μελών, της Κοινότητας και όλου του χωριού που την διάβαζε. 
 Τα παιδιά της Συντακτικής Επιτροπής μεγάλωσαν, μπήκαν στον αγώνα του λυκείου, πριν ξεφυτρώσουν αυτά που θα συνέχιζαν την προσπάθεια . Φυσικά έχουμε ευθύνη και οι μεγάλοι που δεν βοηθήσαμε, όσο έπρεπε, να αναδειχθούν οι νέοι μικροί δημοσιογράφοι. 
 Έτσι μετά από 6 χρόνια , το 1989 σταμάτησε να κυκλοφορεί η «Παιδική φωλιά».  
   Η «Παιδική φωλιά » ,σαν αίθουσα παιχνιδιού, λειτούργησε μέχρι το 1992 που άρχισε η ανακαίνιση του κτιρίου. 
 Τέλη του 2001. Στη Σάμο γίνεται ένα Συνέδριο για τον «Τύπο στη Σάμο στον 20ο αιώνα». Κάποιος θυμήθηκε την «Παιδική Φωλιά Παγώνδα» .        Έγινε μια παρέμβαση – παρουσίαση αυτής από τη πρόεδρο του συλλόγου Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή και φύλλα της εφημεριδούλας πήραν μια θέση στην έκθεση τύπου που έγινε. 
 Οι αναμνήσεις από εκείνη την προσπάθεια, τα ονόματα που πρόβαλλαν στις σελίδες τους, νέων που τώρα έχουν σπουδάσει ή όχι, άλλοι έχουν δικές τους οικογένειες και παιδιά , ήταν εκείνα που έκαναν τη πρόεδρο του συλλόγου να προκαλέσει την θεατρική ομάδα του 2001 του Συλλόγου. 
 Τα παιδιά έπεσαν με πάθος στα λιγοστά φύλλα που υπήρχαν, ξαφνιάστηκαν, αναγνώρισαν μανάδες , θείες, γνωστούς στις σελίδες τους και εξέφρασαν την επιθυμία μιας επανέκδοσης.
 Ο Σύλλογος πάντα κοντά στα παιδιά αποδέχθηκε την πρόταση και στήριξε την επανέκδοση με μια μόνο δέσμευση της Συντακτικής Επιτροπής, τη συνέχεια και συνέπεια στην έκδοση. Την ευθύνη της έκδοσης ανέλαβε η πρόεδρος Αγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή
 Πράγματι τα μέλη της σαν μεγάλοι και υπεύθυνοι δημοσιογράφοι υποσχέθηκαν την συνεχή έκδοση τουλάχιστον για τρία χρόνια. Χρόνος , μέχρις ότου αναδειχθούν νέοι συνεχιστές της προσπάθειας και εκείνοι μπουν στο βαρύ πρόγραμμα του Λυκείου. 
 Έτσι η «Παιδική Φωλιά Παγώνδα» νέα ολόφρεσκια, γλυκιά, σύγχρονη είδε ξανά το φως την αυγή του 2002
 Ξεκίνησε ασπρόμαυρη 8σέλιδη με έξοδα του Συλλόγου και κέρδισε με την ποιότητα και το σπαθί της τη στήριξη των αναγνωστών της, του Δημάρχου κ. Μάρκου Νικολάου και του Δήμου Πυθαγορείου, του Νομάρχη κ. Θαλασσινού Θαλασσινού και της Νομαρχίας, όπως και του Υπουργείου Αιγαίου δια του Βουλευτή Ν. Σάμου κ. Βαρδίκου Πυθαγόρα 
  Σήμερα κυκλοφορεί έγχρωμη 16 σέλιδη, έχει φτάσει στο 48ο φύλλο της και φιλοξενεί πολλές εργασίες από άλλα σχολεία της Σάμου. 
 Συνεχίζει να έχει την στήριξη των Δημοτικών και Νομαρχιακών αρχών, του Δήμου Πυθαγορείου και των Δημάρχων κ. Κωνσταντινίδη Πολυκράτη και κ. Γεωργιάδη Γιώργου, της Νομαρχίας και του Νομάρχη κ. Κάρλα Μανώλη, των Βουλευτών κ. Θαλασσινού Θαλασσινού και Πυθαγόρα Βαρδίκου. 
 Διαβάζεται από τους χωριανούς, τα μέλη του Συλλόγου, ταξιδεύει όπου ζουν Παγωνδιώτες, γι αυτό άρχισε να έχει και θερμούς υποστηρικτές.. Πηγαίνει στα Δημοτικά Σχολεία Γυμνάσια και Λύκεια της Σάμου, σε όλες τις αρχές του τόπου από το Δήμο μέχρι τη Βουλή και τον πρόεδρο Δημοκρατίας, σε συλλόγους της Σάμου, όπως και τα Μ.Μ.Ε της Σάμου και σε ορισμένα της Αθήνας. 
 Μέσα απ΄ αυτή δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να καταγράψουν τις ειδήσεις του τόπου τους , με το δικό τους τρόπο , να προβάλλουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους για θέματα που τα αφορούν, να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην νέα τεχνολογία, να έρθουν σε επαφή με τα κέντρα εξουσίας να παρέμβουν στις αποφάσεις.
 Συγχρόνως απέκτησαν ένα βήμα έκφρασης των ονείρων τους, για μια ζωή με Ειρήνη, παιδική αθωότητα , ειλικρίνεια , ταύτιση λόγων και έργων. 
 Ήρθαν σε επικοινωνία με συνομήλικους , προκάλεσαν και δέχθηκαν συνεργασίες από μαθητές και άλλων σχολείων. 
 Βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με Δημάρχους, Νομάρχες, Βουλευτές , Μητροπολίτη και υποστήριξαν τις προτάσεις τους κάνοντας και την κριτική τους. 
 Γνωρίστηκαν με τα τοπικά μέσα Μαζικής Ενημέρωσης νοιώθοντας την ευθύνη, αλλά και τη δύναμη της προσπάθειάς τους. 
 Συνέβαλαν στη λύση προβλημάτων του Σχολείου τους όπως επίσης και στον εξοπλισμό του, μη ξεχνώντας αυτά που πήραν από τους δασκάλους τους. Δέχτηκαν τα συγχαρητήρια από τους διοικούντες του τόπου, από πολλούς μέσα κι έξω από τη Σάμο. Κι ήταν αυτά ένα ακόμη στήριγμα στην προσπάθειά τους μέσα σε ένα βαρύ χειμωνιάτικο πρόγραμμα μαθημάτων. 
 Την «Παιδική Φωλιά» δέχθηκε με ευαισθησία και καλές κριτικές ο Τοπικός Τύπος . Παρουσιάστηκε από τη Σαμιακή Τηλεόραση (ΣΑΤ). Αναφέρθηκαν σ΄ αυτή τα περιοδικά «Γιούνισεφ», «Ραδιοτηλεόραση», «Μεθόριος», το Περιοδικό της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και η εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη «Άλλη Διάσταση» στη ΝΕΤ (Νέα Ελληνική Τηλεόραση). 
 Έγινε ειδική παρουσίαση από το περιοδικό «Μεθόριος» στην εκδήλωση παρουσίαση όλων των εντύπων των Σαμιώτικων Συλλόγων μέσα κι έξω απ΄ αυτή το Απρίλη του 2004 στην Αθήνα.
 Η «Παιδική Φωλιά» πέρα από τις τοπικές ειδήσεις και τις συνεντεύξεις , ασχολήθηκε στα άρθρα της με θέματα που καίνε όλους μας όπως :τον πόλεμο και την Ειρήνη , τη φτώχεια, το AIDS,τις εκλογές, τα ναρκωτικά, τη μόλυνση του περιβάλλοντος . 
 Φυσικά πάντα κάτω από τη σκληρή και ειλικρινή ματιά των παιδιών. Την 1η Φεβρουαρίου 2004 γιόρτασε πανηγυρικά τα δίχρονα γενέθλιά της, σε μια εκδήλωση στο πολιτιστικό Κέντρο του Παγώνδα με πολύ κόσμο και τις αρχές. 
Τον Οκτώβρη 2004 παρουσίασε στον Παγώνδα το βιβλίο του Γιώργου και Καλής Βοϊκλή «DALYBOR” ο νεαρός Σέρβος φίλος.
Η «Παιδική Φωλιά » σε κάθε φύλλο της έχει κάτι καινούργιο να δείξει αφού καθημερινά αποκτάει νέους φίλους και συνεργάτες μεγάλους και μικρούς.  Έτσι έχει κείμενα από τον Παγώνδα, το Ηραίον αλλά και άλλα σχολεία της Σάμου, και είναι αυτό που προετοιμάζει το φυτώριο μέσα απ΄ το οποίο θα αναδειχθούν οι συνεχιστές της. 
 Στην Παιδική Φωλιά γράφουν παιδιά του Παγώνδα από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο, αλλά τον κύριο όγκο των κειμένων γράφει η Συντακτική Επιτροπή της. Σήμερα πέρα από την πρόεδρο κ. Βαλεοντή Δεμερτζή Αγγελική, η Συντακτική Επιτροπή έχει βοηθό και τη γραμματέα κ. Αλεξάνδρου Αξιώτου Ευαγγελία.

Η πρώτη ήταν
Γιοκαρίνη Αθηνά Τζανή Ασπασία Γλυκοφρύδη Άννα Χρουσή Αφροδίτη Λάζου Δήμητρα

Η Σημερινή είναι
Αξιώτου Πελαγία Καραθανάση Ιωάννα Σεβαστή Γραμματική Στάθαινα Κατίνα Χατζηαθανασίου Δέσποινα Χριστοδουλάκη Μαίρη