Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Βοήθεια στους πρόσφυγες 26 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου

Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα « ΟΜΟΝΟΙΑ», έστειλε πρόσκληση προς τα μέλη του, για στήριξη των ταλαιπωρημένων προσφύγων που καταφτάνουν στο νησί μας.
«Αγαπητές φίλες
Ξέρουμε πως κι εσείς , όπως και μεις καθημερινά παρακολουθείτε το δράμα που παίζεται γύρω μας με τους πρόσφυγες  και τους μετανάστες, με αποκορύφωμα τους πνιγμούς  μεγάλων και παιδιών.
Η Σάμος μαζί με τα άλλα νησιά, που είναι κοντά στην Τουρκία δέχεται πολλούς πρόσφυγες- μετανάστες τελευταία.
Ανθρώπους που αφήνουν την πατρίδα τους λόγω φτώχειας και πολύ περισσότερο πολέμου, αναζητώντας μια άλλη χώρα, για να σωθούν εκείνοι και τα παιδιά τους, ακολουθώντας ένα δρόμο που πολλές φορές τους οδηγεί στο πάτο της θάλασσας.
   Η Σάμος όμως έχει κι εκείνη ζήσει ανάλογες καταστάσεις οικονομικές και πολεμικές, που ανάγκασαν να φύγουν  τα παιδιά της για άλλες χώρες αναζητώντας ζωή και προστασία, και μπορεί να νιώσει την αγωνία τους.
  Ο Σύλλογός μας ήταν πάντα κοντά σ΄ αυτούς που έχουν ανάγκη, είτε από πολέμους, είτε από φυσικές καταστροφές πλημμύρες και σεισμούς είτε από οικονομικές δυσκολίες όπως οι σημερινές.
   Έτσι έστειλε τη μικρή του υποστήριξη στην Αιθιοπία, Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη, Κεφαλονιά και αλλού, αλλά και στη Σάμο σ΄ αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη στη σημερινή οικονομική  κρίση.
    Αγαπητές φίλες πιστεύουμε ότι και σήμερα στο θέμα των προσφύγων πρέπει να έχουμε τη μικρή έστω παρουσία μας πλάι σ’ όλους τους φορείς της Σάμου, που με τον τρόπο τους στηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν θα τους σώσουμε, ούτε σε όλους μπορούμε να προσφέρουμε, αφού καθημερινά άλλοι φεύγουν και άλλοι έρχονται.
Εκφράζουμε όμως την αλληλεγγύη μας προς αυτούς δίνοντας τους το θάρρος
ν΄ αντέξουν το δρόμο που ακολούθησαν.
Συγχρόνως όμως με τον τρόπο μας διεκδικούμε από τις αρχές της Σάμου, αλλά και τις Κεντρικές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα γι  αυτούς, μια και το Φθινόπωρο τρέχει και έρχεται ο Χειμώνας.
Στέλνουμε επίσης με τον τρόπο μας μήνυμα σ΄ αυτούς που ανάβουν φωτιές πολέμου στις χώρες απ΄ όπου προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι ή είναι αίτιοι της φτώχειας τους, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 Αγαπητές φίλες
Για να προσφέρουμε έστω και κάτι λίγο σ΄ αυτούς  που είναι στοιβαγμένοι καθημερινά έξω από το Λιμεναρχείο ή το Μαλαγάρι αποφασίσαμε να σας ζητήσουμε να προσφέρετε ότι μπορείτε από το υστέρημά σας.»
    Και τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και φίλοι του, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κατέθεσαν την προσφορά τους, αλλά και την αγωνία τους και τις ευχές τους γι  αυτούς του ανθρώπους.
Τα πράγματα έγιναν 240 ατομικά δεματάκια μεταφέρθηκαν και δόθηκαν στους πρόσφυγες στο Μαλαγάρι το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.
   Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, για όσες γυναίκες από το Σύλλογο παραβρέθηκαν σ΄ αυτή την παράδοση.
Σαν Διοικητικό Συμβούλιο θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους για την προσφορά τους.

                                 Η πρόεδρος                                                      Η ΓραμματέαςΑγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή                               Ευαγγελία Αξιώτου