Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Γιορτή του Πατέρα

Ο σύλλογος «ΟΜΟΝΟΙΑ» καθιέρωσε πρώτος στον κόσμο «Γιορτή του Πατέρα» το 1977 , τιμώντας την παρεξηγημένη , πολλές φορές , αυτή μορφή της οικογένειας και η εκδήλωση έγινε πανελλαδικά γνωστή από τη ΕΡΤ 2 και καθιερώθηκε σαν Πανσαμιακή . Πολύ αργότερα εμφανίστηκε η ημέρα του Πατέρα και στην Ελλάδα, μέσα στον Ιούνιο, ερχόμενη από την Αμερική.     Η εκδήλωση παρουσιάζονταν στα τέλη Ιουλίου, στην αρχή στο δάσος του Ηραίου (οικισμός της κοινότητας Παγώνδα) και το 1985 μεταφέρθηκε στην πλατεία του Παγώνδα. 
Σήμερα είναι καθιερωμένη καλοκαιρινή , συγκινητική συνάντηση ξενιτεμένων και ντόπιων Παγωνδιωτών και Σαμιωτών. 
  Η εκδήλωση περιελάμβανε θέατρο από παιδιά , εκθέσεις παραδοσιακού περιεχομένου και παραδοσιακούς χορούς. 
  Στις ομάδες των θεατρικών παραστάσεων συμμετείχαν μέχρι σήμερα πάνω από 200 παιδιά του Παγώνδα και του Ηραίου , παίρνοντας ότι θετικό μπορεί να προσφέρει το θέατρο στο παιδί. 
   Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει (52) θεατρικά με θέματα για τον πατέρα , την παράδοση , τις ντόπιες ασχολίες , αλλά και γενικού περιεχομένου
   Τα περισσότερα με τη βοήθεια της ΝΕΛΕ ή με συνεργασία των Δήμων , των συλλόγων και της Νομαρχίας μεταφέρθηκαν σε πάρα πολλά χωριά της Σάμου. 
Τα θεατρικά που παίχθηκαν κατά χρονολογική σειρά είναι: 



Η επανάσταση των λουλουδιών - Σούπερ Μπάμ και η Ρηνούλα Καλικάντζαροι- Πρωτοχρονιάτικο Δώρο - Ειρήνη και Πλούτος (Αριστοφάνη) της Σοφίας Ζαραμπούκα - Ποντικούπολη του Μάνου Κοντολέοντα · Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακινού -Το Πιάνο του Βασίλη Ρώτα - Ο Στρατάρχης της Ζωρζ Σαρρή - Το Δίκαννο , η Διακοπή Ρεύματος του Κώστα Μουρσελά - Αίτηση σε Γάμο, η Αρκούδα του Άντον Τσέχωφ- Παραδοσιακά Παραμύθια και παιχνίδια της Σάμου - Ο Μορμόλης του Ράϊνερ Χαξφέλντ - Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής, Γραμματικός, στο τρελοκομείο, Διευθυντής Τουρισμού του Θανάση Σπυρόπουλου -Το ξύλο βγήκε από το Παράδεισο του Βασίλη Ρώτα -Σπασμένη Κούκλα του Αλφόνσο Σάστρε - Πανσοφούλης του Ρώτα- Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι (Αριστοφάνης) διασκευή για τα παιδιά (κείμενα Παυριανού Γιώργου) - Άρες Μάρες και Τρελάρες, μουσική επιθεώρηση για νέους του Αντώνη Δελώνη, Ο Μάγος με τα χρώματα του Γιάννη Ξανθούλη, Ας παίξουμε τους μεγάλους του Αντώνη Δελώνη · Η Τρελή περιπέτεια στο Παραμυθένιο Δάσος της Βεατρίκης Κάντζολα -Σαμπατάκου - Μονόπρακτα από το έργο του Δημήτρη Ψαθά Η Θέμις έχει Κέφια (Γρουσουζόμουτρο, Τραγωδία Αψιλίας, Ο Άγγελος, Αδυναμίες Παρηλίκων, Το Τρομερό Μπουκάλι, Κοιλία κατηγορούμενη, Ο Λεκές, Ο Κλεφτοκοτάς)- «Αγαπημένο μου Ρομπότ» της Φράνσης Σταθάτου, «Το Πάθημα του Μυλωνά" του Δημήτρη Ραβάνη Ρέντη, Ο Καραγκιόζης Μπαρμπέρης- Έτσι σώθηκε το δάσος της Μαρίας Γουμενοπούλου- Ο γάμος του Καραγκιόζη του Ευγένιου Σπαθάρη. Η εκδίκηση των ζώων της Ελένης Αντωνάκου, ο Καραγκιόζης και το Ευρώ του Μιχάλη Οκταποδά, «Παιχνίδι με τον Πατέρα» της Αυγής Παπάκου, από το Βιβλίο του Δημήτρη Ψαθά «Η θέμις έχει κέφια» «τα Μάγια» «Πεζή τραγωδία», «Το ταγιεράκι». Παραδοσιακά παραμύθια της Σάμου (ο Μυλωνάς και ο Πιπλάμ, ο Γέρος η Γριά και τα παιδιά, η Μάνα, ο γιος και το κρέας), το Καντήλι, το Πετειναράκι, το Φίδι, ο τσιγκούνης Γαμπρός)- Μύθοι του Αισώπου (Ο Μυλωνάς και ο Γάτος, Ο φαντασμένος Κόκορας)- ο Καραγκιόζης δύο ώρες Πρωθυπουργός. Παραμύθια της Σάμου Η πεντάμορφη, τα δύο Μπαουλάκια, η Γάτα που κάπνιζε. Ο Καραγκιόζης υπηρέτης. Οι μύθοι του Αισώπου «Τα δύο ποντικάκια» και «ο Κόκορας κι ο Σκύλος». Τα σατιρικά σκετσάκια «Οι εξετάσεις» και «στις 9 του Μακαρίτη» Μαίρης Χριστοδουλάκη-Δέσποινας Χατζηαθανασίου. «.Ο Καραγκιόζης μαέστρος». «Το νυχτέρι»(παραδοσιακό μονόπρακτο- παραμύθια). 
    Μέσα από μια φωτογραφική περιήγηση θα μπορούσε ο καθένας να έχει μια εικόνα αυτών των παραστάσεων και συγχρόνως να δει τις δυσκολίες παρουσίασής τους , αλλά και τη συνεχή βελτίωση των μέσων , του χώρου και των μικρών ηθοποιών. 
   Ηθοποιών που ξεκινούσαν από το νήπιο και έφταναν μέχρι την εφηβεία για να αφήσουν τη σκυτάλη στους μικρότερους. 
   Πάνω από όλα θα είναι μια νοσταλγική πορεία για τα παιδιά , αλλά και για τους μεγάλους που δουλέψανε μαζί τους για να στηθούν οι παραστάσεις και να παρουσιαστούν στον Παγώνδα και σε άλλα χωριά Τα μέλη που για αρκετά χρόνια, μαζί με την πρόεδρο ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία και το ανέβασμα των θεατρικών είναι η Ελευθερία Αγγελάκη, η Ζαρμπάνη Ευαγγελία, Αλεξάνδρου-Αξιώτη Ευαγγελία 
Για την οργάνωση των Χορευτικών που πλαισίωναν τις εκδηλώσεις του Πατέρα και όχι μόνο, συνέβαλε ουσιαστικά και για πολλά χρόνια η Βουρλιώτη Βούλα. 
Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι για να έχουν επιτυχία όλες οι εκδηλώσεις και κύρια η μεγαλύτερη, αυτή «Η Γιορτή του Πατέρα » δούλευαν και δουλεύουν συλλογικά όλα τα μέλη του Συλλόγου